Smart lockSvi vlasnici bicikala znaju koliki je rizik ostavljati svog voznog ljubimca na otvorenom. Drske kradljivce često neće spriječiti ni debeli lanci da otuđe bicikl ili barem sjedalo ili kotač. Očito je slična iskustva imao Mike Lambourn koji je osmislio “pametnu bravu” - neugodno iznenađenje za svakog kradljivca bicikala.
Smart lockPametna brava štiti bicikl na jednak način kao i ostali lanci i lokoti, ali u sebi skriva “malo” iznenađenje. Naime, riječ je o cijevi ispunjenoj kompresiranim zrakom i tekućinom, koji eksplodiraju ukoliko netko cijev prereže. Lopov u tom trenutku biva prekriven bojom i onom nevidljivom tekućinom koju koriste forenzičari (tzv. Smartwater), a na isti će način biti označeni njegov alat kojim pokušava obiti bravu, bicikl, mjesto zločina... Sličan se prinicip upotrebljava u pojedinim trgovinama odjećom – ukoliko kradljivac pokuša skinuti zaštitu s odjeće, boja će sve otkriti.

Osim maštovite zaštite, “pametna” brava ojačana je čelikom. Lako se koristi, a vlasnik bicikla njom može zaključati oba kotača istovremeno. Boja koja prekrije bicikl i lopova nakon krađe može se oprati, ali ne i Smartwater, što svakako može pomoći u pronalasku kradljivca uz pomoć ultraljubičastog svjetla.



MiB
06.11.2008. u 16:42 • 3 KomentaraPrint#