VirtuoUmjesto da samo zavide vrhunskim slikarima, njihovoj nenadmašnoj tehnici crtanja i bojanja te vrhunskim umjetničkim djelima koje proizvode kistovi vođeni njihovim rukama, sada se i amateri mogu lako uhvatiti u koštac s maljanjem boja po platnu. Naime, do sada mnogi nisu znali kako smiješati željenu nijansu niti koja vrsta kista ostavlja određeni efekt, a sada za sve njih postoji rješenje - bjeloruska dizajnerica Yana Klimava osmislila je koncept palete "for dummies" pod imenom Virtuo. Riječ je o spravici koja poprilično nalikuje dobroj staroj paleti za miješanje boja, ali s dodatkom moderne tehnologije.

Virtuo uključuje paletu, punjač te pet različitih alata za crtanje, a kako radi uz pomoć elektromagneta, nema brige da će se baterije brzo isprazniti. Kako sama dizajnerica kaže, trebao bi raditi na principu Bluetooth tehnologije kako bi "komunicirao" s računalom. Imitira stvarno miješanje boja uz pomoć LED diodica, a korisnik također može dodavati tamije i svjetlije nijanse zahvaljujući posebnom sloju na površini palete. Alati su različiti, poput kista, olovke ili pastelne boje, a uz pomoć senzora "prevode" se korisnikove geste u u vizualne informacije.

Virtuo
Uz Virtuo dolazi softver koji je baziran na stvarnom procesu slikanja - minimalan je i ostavlja mnogo prostora korisniku da sam eksperimentira. Primjerice, slika se neće moći brisati, nego se samo može slikati preko nje. Također, broj "undo" poteza je ograničen, kako bi se poticalo korisnike da radije koriste ispravljanje crteža, negoli brisanje. U ovom je trenutku Virtuo tek koncept, pa se možemo samo nadati da će se uskoro naći na policama trgovina, kako bi mnogi skriveni talenti napokon došli na svoje.
MiB
24.10.2008. u 17:30 • 0 KomentaraPrint#