LG KU990 ViewtyNedavno je iz LG-a stigla informacija kako je model mobitela KU 990 Viewty dosegao pet milijuna prodanih primjeraka, a da bi to proslavio, LG je izbacio svijetloplavi i svijetlosrebrni model uz postojeće crne, tamnosrebrne, ljubičaste, crvene i roze modele. Kako je ovaj zanimljiv primjerak trenutno dostupan i na našem tržištu, i to po poprilično pristupačnoj cijeni (ali samo crni i srebrni model), Sam' što nije ekipa morala je i sama pribaviti jedan primjerak i provjeriti zašto je taj komadić tehnike toliko popularan. Moramo reći da smo se poprilično iznenadili mogućnostima ovog mobitela, i to većinom ugodno...
LG Viewty jedan je u nizu mobitela koji se u potpunosti baziraju na "touch screen" tehnologiji. Prva prednost Viewtyja koju moramo istaknuti je, naravno, cijena. No, naravno, jeftinije znači i da manjkaju neke zanimljive performanse - Viewty nema senzore pokreta, kao ni WiFi, od čega najviše zamjeramo ovu drugu stvar. Međutim, ono što čini ovaj mobilni uređaj posebnim svakako je kamera - opremljena je sa čak pet megapiksela, ksenonskom bljeskalicom, autofokusom... No, to nije sve!

LG KU990 Viewty
Viewty posjeduje različite naprednije fotografske funkcije koje će dobro doći onima koji žele postići kvalitetniju sliku: mogu se birati različiti načini rada bljeskalice (automatski, za ukljanjanje "crvenih očiju" ili isključen), mijenja se ekspozicija, kao i osjetljivost u ISO rasponu od 100 do 800, može se birati između korištenja autofokusa ili ručnog fokusiranja, načina rada kamere se također može mijenjati (automatski, portretni, noćni, sportski, zabavni ili panoramski), balans bijele boje, kotačićem postavljenim na stražnjoj strani se zumira... Također, moguća je i naknadna obrada fotografije - ona se može rezati, može joj se mijenjati boja, kontrast, mogu se dodavati razni efekti, poput sepie ili negativa, mogu se umetnuti okviri, tekst i razne sličice. Fotografije se mogu i zanimljivo obraditi u Muvee Studio programu - odabrane fotografije stavljaju se u "slide show", a mogu se birati prijelazi između fotografija te pozadinska glazba. Prema našem iskustvu, kamera radi besprijekorno na danjem svjetlu, dok će fotografije pod umjetnim svjetlom biti nešto slabije kvalitete. Bljeskalica pomaže, stoga se u vrlo mračnim uvjetima mogu snimiti dobre fotografije, no samo ako se namjesti optimalna udaljenost od kamere do objekta slikanja - ako je kamera preblizu, bljeskalica će "spaliti" predmet, a ako je predaleko, predmet neće biti dobro vidljiv. No, igranje s fokusom i ISO osjetljivosti može dati zanimljive rezultate, a tu svakako pomaže i ugrađeni stabilizator.

Usporena snimka


Snimanje je također zanimljivo jer Viewty posjeduje opciju da snima 120 sličica u sekundi, a takva se snimka može pustiti usporeno - i do četiri puta sporije od stvarnog vremena. Snimka može biti i ubrzana, također do četiri puta, a uz dodatak glazbenih podloga po želji mogu se postići zanimljivi efekti. Viewty posjeduje još jednu kameru, VGA, koja se nalazi s prednje strane i služi za videopozive, no i ona može služiti za snimanje. Pregledavanje fotografija i videa jednostavno je i funkcionalno, a do galerije se dolazi jednostavnim klikom na tipku koja služi za dolazak do kamere. Svi snimljeni materijali mogu se odmah uploadati na youtube, ali nedostatak WiFi-a to donekle otežava.

Ono što je također zanimljivo kod ovog mobilnog uređaja je što podržava DivX format, što znači da se bez problema na mobitelu mogu gledati filmovi! TFT ekran od tri inča i 262k boja svakako osigurava poprilično dobru sliku (za jedan mobitel), a gledanje filmova svakako će poslužiti za skraćivanje vremena ako ste, primjerice, na putu. No, pripazite se - gledanje filmova poprilično troši bateriju! Mobitel ima 100 MB ugrađene memorije, a ona je proširiva s Micro SD karticom. Mana je što se utor za karticu nalazi ispod baterije, a svakim gašenjem mobitela resetiraju se postavke zaslona - tema se vraća na defaultnu, što može biti pomalo iritirajuće. Mobitel ima i TV izlaz, što znači da se filmovi s mobitela mogu gledati na televizoru!

LG KU990 Viewty
Poprilično je praktičan kotačić koji se nalazi sa stražnje strane mobitela, oko kamere, a služi za više stvari - za upravljanje glasnoćom tona, kretanje kroz meni te zumiranje pri fotografiranju ili snimanju. Međutim, preveliko "prčkanje" po kotačiću može dovesti do grebanja objektiva, što utječe na kvalitetu fotografija, stoga je mana mobitela i što nema poklopac za objektiv. I inače je osjetljivost kućišta i zaslona jedna od mana ovog modela, stoga se svakako preporučuje pribavljanje zaštitne folije koja, nažalost, donekle smanjuje osjetljivost ekrana. No, kad smo već kod osjetljivosti ekrana, spomenimo kako se menijem može upravljati dodirom prsta, ali i "stylusom", koji se može objesiti na uzicu i tako biti vezan uz mobitel. Poruke se mogu pisati na tri načina - prepoznavanjem rukopisa, virtualnom QWERTY tipkovnicom ili brojčanom tipkovnicom, kao na većeini mobitela. Prepoznavanje rukopisa nije savršeno, ali kada se vlasnik "upozna" s mušicama LG-a (u uputstvima su objašnjeni načini kako je potrebno pisati koje slovo), poruke se mogu napisati poprilično brzo.

Reklamni spot


Iako se na prvi pogled čini da mobitel ima tek tri teme i da se nove ne mogu dodavati, jednostavnim guglanjem otkrit će se mnoštvo uputstava kako "prčkati" po softveru - još je jedna prednost ovog mobitela što se na njemu, kako se čini, može promijeniti gotovo sve! Tako se, primjerice, može isključiti zvuk "okidača" kamere, koji se u normalnim postavkama ne može maknuti, može mu se pojačati zvuk, a fanovi ovog mobitela svakodnevno stvaraju za njega nevjerojatne teme koje se uz pomoć programa Theme Manager mogu jednostavno instalirati na mobitel. Neke od tema u potpunosti mijenjaju sučelje mobitela, a oni koji si ne mogu priuštiti, primjerice, iPhone, mogu na Viewtyju imati bar njegov meni (iako ne znamo zašto bi to netko želio raditi) ili Tocco temu, koja je stvorena za Samsungove mobitele, ali je zanimljiva jer se na "desktop" mobitela mogu staviti widgeti po izboru.

LG KU990 Viewty
Od zanimljiovsti ćemo još spomenuti igrice prilagođene za Viewtyja - prema našem iskustvu, kada jednom počnete igrati igrice prilagođene za "tochscreen", više se nećete vraćati na "obične" mobitele! Mobitel također ima ugrađen radio, zanimljiv je i glezbeni player, jer Viewty podržava širok raspon formata - mp3, AAC, midi XMF, AAC+Enhanceddo SMAF... Također, može čitati DOC, XLS ili PDF dokumente, a u njemu se skriva još jedno malo mnoštvo iznenađenja i opcija, stoga svakom vlasniku LG Viewtyja nikada neće biti dosadno s ovim mobitelom. Da je LG u ovih godinu i pol izbacio koji "update" softvera, da mobitel posjeduje WiFi te senzor pokreta i da je kamera malo bolja pod umjetnim svjetlom, LG ku990 Viewty bio bi jedan od najboljih mobitela današnjice.

MiB
20.01.2009. u 17:21 • 3 KomentaraPrint#