Panasonic FS15Panasonic je predstavio četiri nova digitalca kompaktne klase kojima osvježava svoju ponudu u najkonkurentnijoj klasi - digitalaca koji stanu u džep. Na policama specijaliziranih trgovina tako će se uskoro naći modeli DMC-LS85, DMC FS7, DMC FS6 i DMC-FS15, a svi su opremljeni najnovijim Panosonicovim Venus procesorom četvrte generacije, optičkom stabilizacijom slike, tehnologijom prepoznavanja lica (face detection) te inteligentnom kontrolom ISO vrijednosti.

Pansonic DMC-LS85Panasonic LS85Već najslabiji model od predstavljene četvorke, DMC-LS85, na papiru izgleda kao idealan aparat za dokumentiranje obiteljskih okupljanja i odlazaka na godišnji odmor. Opremljen je senzorom od 8,1 milijuna piksela i objektivom vrlo iskoristivog raspona od 33 do 132 mm s blendom od F2.8 na širokom kutu. Ugrađeni procesor, nazvan Venus Engine IV, kažu u Panasonicu, znatno ubrzava rad aparata pa će tako DMC-LS85 reagirati na pritisak okidača za samo 0.007 sekundi kako ne biste propustili ni jedan važan trenutak. Kako ništa ne bi propustili tu je i mod rapidnog okidanja (burst mode) koji omogućuje snimanje tri fotografije u sekundi u punoj rezoluciji, ali zbog ograničenog buffera snimanje će stati nakon sedam fotografija. Za pregledavanje fotografija tu je LCD zaslon dijagonale 2,5 inča i rezolucije 230.000 piksela s "intelligent LCD" funkcijom koja automatski prilagođava jačinu osvjetljenja ekrana, ovisno o svjetlosnim uvijetima. Aparat fotografije snima na iznimno jeftine SD kartice, a napaja se iz dvije standardne AA baterije što, usprkos popularnosti litij-ion baterija, smatramo prednošću jer se AA baterije mogu za koju kunu kupiti na svakom kiosku.

Pansonic DMC FS7 i DMC FS6Panasonic FS6Dva modela slična "kao jaje jajetu" predstavit ćemo zajedno jer se jedina razlika odnosi na 10.1 MP senzor i zaslon dijagonale 2,7 inča kod modela FS7 u odnosu na senzor od 8.1 MP i ekran od 2,5 inča kod modela FS6. Što se tiče funkcija i napretka u odnosu na DMC-LS85, FS6 i FS7 ne donose nešto revolucionarno, a najveća razlika nalazi se u nešto kvalitetnijoj plastici kućišta i osjetno boljoj završnoj obradi. Objektiv je potpuno isti, kao i senzor kod modela FS6 dok se napredak od 2 MP kod modela FS7 u praksi neće vidjeti.

Panasonic DMC-FS15Panasonic FS15Vrh ponude predstavlja model DMC-FS15 koji u metalnom kućištu krije senzor od 12.1 MP te napredak na polju optike. Upravo ga objektiv čini zanimljivijim od prethodna tri modela jer široki kut počinje na 29mm, što će razveseliti sve koji su do sada muku mučili s fotografiranjem obiteljskih okupljanja u skučenim prostorima. Dodavanjem širine tele-kraj objektiva nije doveden u pitanje pa tako peterostruki optički zoom doseže do ekvivalenta od 145mm, a smanjivanjem rezolucije na 3 MP može se dobiti ekvivalent od 294mm. No, isti efekt može se postići i rezanjem fotke u naknadnoj obradi pa preporučujemo izbjegavanje ove funkcije. ISO osjetljivost moguće je podići do, upitno upotrebljivih, 6400, a sve ostale karakteristike istovjetne su jeftinijim modelima uz mali dodatak. Naime, DMC-FS15 pri pregledavanju fotografija u "slide show" opciji nudi i glazbenu podlogu, a dok se fotke vrte možete odabrati natural, slow, urban ili swing glazbenu podlogu.

Janko
16.01.2009. u 18:29 • 5 KomentaraPrint#