Canon-EOS-5D-mk-IIVaše snježne fotke su pretamne, žute, plave, muljave i jednom rječju nikakve? Sam' što nije ekipa donosi vam nekoliko praktičnih savijeta uz koje će fotkanje snježnih radosti davati znatno bolje rezultate, bez obzira na to koliko vaš aparat ima megapiksela, koliko je koštao i koliko znate o njegovim tehničkim mogućnostima. Za početak, moramo objasniti rad vrlo važnog djela svakog digitalca – svjetlomjera. Naime, upravo svjetlomjer u kombinaciji s automatikom aprata je krivac za loše fotke u snježnim uvjetima, pogotovo ako fotkate za sunčanog dana.

Svjetlomjer je dio aparata koji radi upravo ono što mu i ime govori – mjeri svjetlo, a na temelju onoga što je svjetlomjer izmjerio automatika aprata odabrat će duljinu ekspozicije, otvor blende i ISO osjetljivost. Upravo snježni uvjeti automatiku najlakše prevare jer blještavi bijeli krajolik, pogotovo ako "pukne" sunce, u objektiv aparata usmjerava mnogo svjetla koje aprata pokušava "prigušiti" kako fotografija ne bi imala presvijetlih "spaljenih" dijelova. Aparat jednostavno ne zna fotkate li snijeg, livadu, ili baku kako radi u vrtu i zato prilikom fotkanja snijega on često ispada siv, a ne bijel. Kako tomu doskočiti? Većina modernih digitalaca ima čitav niz tvornički definiranih postavki za razne situacije, pa tako i snježne uvjete, a tada je dovoljno tek odabrati onu za snijeg koja se, ovisno o modelima i proizvođačima, može prepoznati po sličici koja ju ilustrira. Ukoliko vaš aparat nema predefiniranu postavku za fotkanje snijega, možete ju sami napraviti koristeći opciju "kompenzacije ekspozicije" (Exposure Compensation) koju ima gotovo svaki digitalni aprat.

Kako koristiti kompenzaciju ekspozicije?
kompenzacija ekspozicije
Ovisno o modelu i proizvođaču aprata, da bi se došlo do te opcije mora se ući u izbornik, dok je kod nekih modela za to predviđena jedna od upravljačkih tipki pa predlažemo kratko listanje uputstava. Prateći svjetlosne uvjete, potrebno je klizač pomaknuti za jedan do dva koraka u pozitivnom smjeru skale, a točna brojka ovisi o konkretnoj situaciji i najbolje je da snimite više fotografija s raznim postavkama kompenzacije kako bi jedna sigurno bila "kako treba". Time kompenzirate "zbunjenost" aparata zbog koje inače dobivate pretamne fotografije. Kompenzacija ekspozicije može vam dati određenu kreativnost i kod potpuno automatskih aprata pa je dobar savjet pograti se s ovom opcijom kada god imate vremena.

Odabir balansa bijele boje
kompenzacija ekspozicijeVećina potpuno automatskih aprata, popularnog naziva "idiot", u većini će slučajeva odabrati dobar "white balance", ali snježni uvjeti opet lako prevare automatiku. S obzirom da su zimski dani najčešće oblačni, odabriom "cloudy" opcije balans bijele će najčešće biti dobar pa snijeg neće biti ni žut ni plav, već bijel. No, što ako proviri sunce? Situacija se tada značajno komplicira i predefinirane vrijednosti za postavku bijele boje najčešće nisu dovoljno dobre. U tom slučaju preostaje vam ručno postavljanje balansa bijele boje, nudi li vaš aparat tu opciju. Ukoliko nemate aprata s mogućnošću ručnog postavljanja balansa bijele, ne preostaje vam ništa drugo do pokušaja sređivanja boja na računalu, u nekom od programa za obradu fotografija. Ukoliko ni to ne da zadovoljavajuče rezultate, poslužite se provjerenim trikom, fotke u boji samo prebacite u crno-bijeli prikaz.

Opremite se baterijama
Niske temperature, osim vaših prstiju, pothladit će i fotoaprat, a hladnoća značajno smanjuje kapacitet baterija te usporava rad LCD ekrana. Stoga, naoružajte se rezervnim kompletima uskladištene električne energije kako ne biste propustili dobar prizor zbog neočekivane redukcije. Također, pripremite neku krpicu kako biste uklanjali eventualni snijeg koji padne na aparat te budite spremni na magljenje objektiva sve dok se njegova temperatura ne izjednači s temperaturom okoline. Ne žurite s brisanjem prednje leće jer ćete ju samo zamuljati, strpljenje je najbolji lijek protiv zamagljenog objektiva.

Janko
05.01.2009. u 14:50 • 2 KomentaraPrint#