orbitaVjerojatno niti jedan dio računalne opreme nije do sada doživio toliko alternativnih rješenja kao miš, ali koliko god se njih pojavljivalo i koliko god djelovali jednostavni i praktični ipak nitko se nije ni približio tome da bi mogao imalo istisnuti uporabu miševa na računalima. Koliko god ovo bilo istinito, u firmi Cyber E Sport uvjereni su da su upravo oni pronašli pravu alternativu. Mora im se priznati da izgleda simpatično, a odaziva se na ime Orbita.
Za razliku od ostalih alternativnih rješenja, Orbita je ustvari najsličnija klasičnom mišu (dobro, ne toliko izgledom, već više načinom korištenja), pa možda upravo u tome leži razlog optimizma njegovih proizvođača da će upravo to biti ''the next big thing''.
Ova mala okrugla spravica spaja se na računalo bežičnim putem da bi pružila potpuni komfor u kretanju, ergonomski je dizajnirana kako bi držala dlan u što prirodnijem položaju, a zadržala je sve one potrebne stvari za jednoga miša: lijevi i desni klik, te horizontalno i vertikalno scroolanje. Iako je na prvi pogled jasno da jedino veliko dugme koje posjeduje na svojoj površini mora služiti za lijevi klik, ostale kontrole su malo prikrivene, pa je tako scroolanje omogućeno jednostavnim okretanjem Orbite (tu bi ona trebala sama prepoznati radi li se o horizontalnom ili vertikalnom, iako se nad ovu funkciju nadvija sjenka sumnje, jer tko uopće želi da mu miš sam prepoznaje kako želi scroolati), a desni klik se vrši dovoljno jakim stiskom bilo kojeg mjesta na rubovima uređaja.
orbita
Kao plus, Orbiti moramo priznati originalnost, jer ipak je riječ o nečemu drugačijem, a opet dovoljno jednostavnom da ne bi trebalo predstavljati veći problem u privikavanju na korištenje, dok minusa imamo puno više. Kao prvo, zašto dopustiti da se kao desni klik priznaje stisak… jer ipak je dobro poznato da se miš ponekad u žaru korištenja stišće i više nego bi trebalo, a ako se to ovdje bude prikazivalo kao desni klik, onda će biti jako puno desnih klikova. Sljedeće su scroolovi, sasvim je OK ubacivati malo umjetne inteligencije u razne napravice, ali rješenje s 2 kotačića gdje sami možemo izabrati želimo li scroolati horizontalno ili vertikalno, ipak je puno sretnije rješenje od toga da sam uređaj odluči što u tom trenutku želimo. Mada ne bi bilo fer ne spomenuti da je samo scroolanje (za razliku od onoga kod miša) sasvim glatko, dakle nema onog poskakivanja kada vam miš prebacuje 1,2 ili 5 linija, ovisno o tome kako ste ga podesili, kod orbite, nema linija i nema preskakivanja, već jednostavno pomicanje sadržaja.

No unatoč svim pozitivnim i negativnim stvarima koje pronalazimo kod ovog proizvoda, ono što najviše bode u oči je to što se netko stvarno još uvijek trudi pronaći alternativu mišu. Miševi ipak nisu nešto što je kod računalne opreme sporno ili problematično, pa da bi morali razvijati tehnologiju kojom ćemo ga zamijeniti, tako da će vrlo vjerojatno upravo zbog toga svi slični projekti brzo pasti u vodu. Ako ipak mislite da je orbita nešto za vas, na tržištu će se pojaviti već na samom početku 2009. godine, po cijeni od 100 dolara, pa tko voli…

GG
19.12.2008. u 11:12 • 1 KomentaraPrint#