Budućnost iz prošlostiRazigrana ljudska mašta oduvijek se bavila pitanjem što će donijeti sutra, što će donijeti iduće desetljeće ili stoljeće, kako će svijet izgledati jednog dana kada naša djeca i unuci budu gradili kuće, kupovali automobile i osnivali obitelj. Ista ta pitanja prolazila su kroz glave ljudi, vizionara, znanstvenika i zanesenjaka i prije 50-60 godina, a njihova je mašta stvarala budućnost u kojoj mi danas živimo. I dok su neka predviđanja bila iznenađujuće točna, dobar dio "budućnosti iz prošlosti“ danas je jednostavno smiješan.
Osobno računalo za on-line kupovinuOsobno računalo postojalo je samo u maštiDavne 1967. o osobnom se računalu moglo samo sanjati, a u eri vinila nastala je gotovo nevjerojatno točna projekcija budućnosti. Čak je i sam izgled računala poprilično točan onome što se danas koristi, a na ravnom ekranu u boji, kako je najavljeno sumnjičavoj javnosti, moći će se obavljati kupnja, plaćati račune i nadzirati kuću preko sustava videonadzora, sve sa jednog mjesta ne izlazeći iz naslonjača. Također, u kratkom filimiću spominje se i instant-tekstualna komunikacija s vlasnicima takvih uređaja bilo gdje u svijetu. Čini se, dakle, kako je ideja o internetskoj kupovini i bankarstvu te slanju e-mail poruka nastala puno prije nego smo mislili.



Fascinacija letećim automobilimaleteći automobilU vrijeme dok su američkim prometnicama krstarili nevjerojatno ružni automobili, dugi i po šest metara, znanstvenici su maštali o letećim vozilima veličine i praktičnosti automobila. Tako su 50-ih i 60-ih mnogi bili uvjereni kako će na prekretnici tisućljeća sve obitelji imati automobil kojim će samo poletjeti do trgovine ili radnog mjesta. Fasinacija letećim prijevoznim sredstvima nastavila se i 80-ih, a i tada se smatralo kako će se kroz 20-ak godina vozila, umjesto na ugradnju plinske boce u prtljažnik, voziti na "leteću konverziju“. Pogledajte samo trilogiju "Povratak u budućnost“, ako kojim nevjerojatnim čudom niste. Ipak, od letećih automobila još uvijek ništa, a nema naznaka da bi i moglo biti u nekoj bližoj budućnosti.

Plastika, materijal budućnosti!?Plastična kućaSredina prošlog stoljeća donijela je početak masovne uporabe potpuno novog, nevjerojatno svestranog materijala – plastike. Plastika je u kućanstva ušla na velika vrata, koristila se za sve i svašta, od izolacije i posuđa sve do cijelih komada zidova ili krova te za kućišta raznih uređaja. Znanstvenici i dizajneri prognozirali su veliku budućnost za plastiku, a njihova su se predviđanja dobrim dijelom i ispunila. Kako bi se prezentirala moć plastike sagrađane ja i cijela kuća uz upotrebu plastike gdje god se moglo, a plastična je bila i posteljina. Plastika se uvukla i u proizvodnju automobila pa je tako je 1957. proizveden automobil koji je umjesto limarije imao "plastikariju“, a radi se o legendarnom Trabantu. Osvrnite se oko sebe, sigurno na dohvat ruke u ovom trenutku imate na desetke stvari od plastike, krenuvši od miša i tipkovnice.

Automoatizirano, robotizirano, elektrificiranoKuhinja budućnostiS obzirom da su sredinom prošlog stoljeća radna mjesta žena uglavnom bile kuhinje obiteljskih kuća, upravo kuhinjama je posvećena velika pažnja kod predviđanja njihovog izgleda u budućnosti. Tako je svaka ladica ili pretinac bila elektrificirana, aparati poput miksera sami bi se pospremali u elemente koji bi se otvarali na struju. Bušene kartice s receptima bile bi dovoljne da kuhinja sama skuha ručak i pospremi nered, a sve to kako bi domaćicama ostalo više slobodnog vremena za druge obiteljske zadatke. Današnja realnost znatno je drugačija. Obroci ne nastaju sami od sebe, nered valja pospremiti, a hladnjaci se ne izvlače iz zidova.

Modne projekcije – potpuni promašaj
moda budućnostiI modni dizajneri uvijek su bili inspirirani pitanjem što će donijeti budućnost, a mnogi su bili dovoljno hrabri (ili ludi) da javnosti predstave kolekciju jesen/zima za iduće stoljeće. Gledajući danas kreacije koje je netko dizajnirao prije 50-ak godina upravo za nas potpuno je jasno kako je nekadašnja vizija budućnosti odlepršala u krivom smjeru. Dok su nastajale sulude plastično-aluminijske kreacije teško je bilo predvidjeti da će i 2008. godine ljudi nositi jeans hlače i obične majice kratkih rukava.
Janko
11.11.2008. u 17:00 • 5 KomentaraPrint#